vrijdag 11 januari 2013

Hoe goed is de nieuwe Dacia Sandero ?

Bron: msn auto

De nieuwe Dacia wordt in Groot-Brittannië aangeprezen als een uiterst betaalbare auto, maar hoe goed (of hoe slecht) is deze Dacia Sandero eigenlijk ?

Met 5.995 pond is de Dacia Sandero de goedkoopste familie auto in Groot-Brittannië, maar met een paar extra opties en de keuze voor een moderne motor maakt dat ook de prijs oploopt tot 9795 pond.

We kregen de kans om onder de Spaanse zon in Malaga deze Dacia Sandero te testen. Hoewel Dacia nieuw is in het Verenigd Koninkrijk is Dacia inmiddels een belangrijke speler op het vasteland met de verkoop van 350.000 auto’s in 2011 en de keuze van ruim 30.000 Europeanen tot betrouwbaarste auto voor Honda en Kia.

Dacia Sandero nsm 01

Teleurstellend maar voorspelbaar is dat het instapmodel geen echte optie is. Een ouderwetse 1.2 16v motor, veel zwarte kunststof rondom, geen opties en zelfs geen radio.

Het Ambiance model biedt wat meer opties, zoals een cd-speler, centrale deurvergrendeling, elektrisch bedienbare ramen en bumpers in carrosserie kleur.

De Laureaat uitvoering biedt daar bovenop nog eens airco, cruise control en eventueel een multimedia navigatie systeem.

Dacia Sandero nsm 04

Kies je voor een moderne motor, metallic lak, licht metalen velgen en alle verkrijgbare opties dan kom je ongeveer uit op een verdubbeling van die basisprijs.

De 1.6 16v budgetmotor is helemaal geen slechte motor maar het neusje van de zalm is toch de 0,9 TCe die ook in de Renault Clio zit en die zich presenteert als een briljante allrounder. Hij is levendig bij bijna alle toerentallen, presteert zowel in de stad als op de snelweg goed en is uitermate stil.

De dieselmotor presteert wat moeizamer als de TCe benzinemotor, bij hellingen en inhaalmanoeuvres moet je vaker terugschakelen.

Dacia Sandero nsm 02

De meeste kopers zullen niet geïnteresseerd zijn Hoe snel de Sandero een bocht neemt en zullen het dus ook niet erg vinden dat hij nogal licht en gevoelloos stuurt en in snel genomen bochten nogal helt.

In plaats daarvan zullen ze genieten van de comfortabele rijcomfort, hobbels, kuilen, drempels dat wordt allemaal perfect glad gestreken.

Je verwacht dat de meeste kostenbesparende maatregelen binnenin de auto te vinden zijn en in zekere zin is dat ook waar, maar Dacia heeft dat slim aangepakt, alles wat je nodig hebt is aanwezig en door de moderne vormgeving ziet het er allemaal fris uit en merk je nauwelijk dat alles uit harde kunststof bestaat. Een minpunt is wel de verstelmogelijkheden van het stuur of liever gezegd het ontbreken daarvan althans in de diepte.

Dacia Sandero nsm 05

De Dacia Sandero voelt veel groter aan als de concurrentie, er is voldoende been en hoofdruimte, ook achterin en de bagageruimte met 320 (1200) liter is gewoon groot te noemen in deze klasse.

Een groot struikelblok voor sommige kopers zal de veiligheid zijn. Dacia geeft aan dat de Sandero vermoedelijk slechts drie sterren zal halen in de EuroNCAP crashtest. Anderzijds zijn ABS, ESP, Isofix en 4 airbags standaard en op veel tweedehands auto’s zal je dat niet tegenkomen.

Wie op zoek is naar een goedkoop en bescheiden middel om van A naar B te komen doet met Dacia Sandero geen verkeerde keuze, je koopt gewoon meer auto voor minder geld.

Dacia Sandero nsm 06

Lees ook:

Dacia Sandero nsm 03

 

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Dokker, Lodgy en Logan MCV vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2012 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier.

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

Heb je tips, nieuws, (vakantie)foto’s, wijzigingen aan of een review over je Dacia Dokker, Duster, Lodgy, Logan of Sandero (Stepway) stuur ze naar:

email mcvjournaal

Posted: 11 januari 2013 in Alles over de Dacia Sandero Tags:0.9 TCe, dacia sandero, GB, Groot Brittanië

Geen opmerkingen: