vrijdag 28 december 2012

Dacia Sandero Stepway 2013 getest

Bron: Automarket.

Met de komst van de vernieuwde Dacia Logan Sedan en de Dacia Sandero is natuurlijk ook de Dacia Sandero Stepway geheel vernieuwd.

In het vorige model was de Dacia Sandero Stepway een opgeruigde Sandero op Ambiance niveau. Nu is de Stepway qua uitrusting boven de Dacia Sandero Lauréate geplaatst.

Deze “lifestyle” Sandero biedt niet alleen een verhoogd onderstel en allerlei SUV elementen, maar ook speciale bekleding en kan bestels worden in een unieke carrosseriekleur namelijk Bleu d’Azur.

We hadden de beschikking over een Dacia Sandero Stepway met een 1.5 dCi met 90 PK. Het eerste wat opvalt is het motorgeluid of liever gezegd het ontbreken daarvan als je dat vergelijkt met de vorige versie.

Het is geen sportwagen maar de Stepway heeft voldoende vermogen om goed met het hedendaagse verkeer mee te komen en we verwachten dat dat met de 0.9 TCe niet anders zal zijn. De Stepway is ook uitgerust met een ECO knop waardoor het verbruik nog eens met zo’n 10% wordt verminderd.

dacia sandero stepway 2013 74

Het brandstofverbruik van de Stepway bedraagt 4 liter per 100 km, dat betekent met een tank van 50 liter een bereik van meer dan 1000 km. Tijdens de test kwamen – met een pittige rijstijl – op een gemiddelde uit van iets boven de 5 liter per 100 kilometer.

De Dacia Sandero Stepway sprint in 11,8 sec. naar de 100 km/u en heeft een top van 167 km/u. Geen schokkende cijfers maar daar koop je dit model ook niet voor.

Het interieur verschilt tot behoorlijk van de Sandero. Veel concurrenten kiezen in dit soort modellen voor felle kleuren, Dacia doet dat niet. De klanten namen in de vorige versie voornamelijk zwart interieur en dus is op enkele accenten na alles donker in het interieur. De kleding heeft een afwijkende reliëf met lichtere accenten. Ook is er lederen bekleding verkrijgbaar in (je raad het al) zwart. De bagageruimte bedraagt 320 liter en de zitruimte is, ook achterin voldoende. Eigenlijk zijn op de Stepway alle opties standaard met uitzondering van lederen bekleding en de Europa aanvulling op de standaard aanwezige navigatie systeem. Het zicht rondom de Stepway is goed. Vreemd genoeg heeft de Stepway geen lichtmetalen velgen ook niet als optie, maar deze stalen velgen zien er wel als lichtmetalen velgen.

dacia sandero stepway 2013 73 dacia sandero stepway 2013 70
dacia sandero stepway 2013 71 dacia sandero stepway 2013 72

Klik voor grotere foto.

De nieuwe Dacia Sandero, Sandero Stepway en Logan Sedan worden gebouwd op een verbeterd platform en hebben standaard 4 airbags en ESP. Het zou zo maar eens kunnen dat de nieuwe Dacia Sandero Stepway in de beurt komt van 4 sterren bij de Euro NCAP.

Het rijgedrag van de Dacia Sandero Stepway is niet erg sportief, maar duidelijk afgestemd op comfort. Hobbels en kuilen worden dankzij de hogere bodemvrijheid probleemloos verwerkt. De vering is misschien zachter als we willen maar het rijgedrag ligt op een aanvaardbaar niveau.

Conclusie:

+  Onklopbare prijs -  Lichtmetalen velgen geen optie
+  Laag brandstofverbruik -  Beperkte aanpassingsmogelijkheden
+  Riante standaarduitrusting -  Weinig keuze in motoren
+  Ruim interieur - Beperkte prestaties
  -  Geen start-stop systeem

 

dacia sandero stepway 2013 75

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Dokker, Lodgy en Logan MCV vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2012 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier.

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

Heb je tips, nieuws, (vakantie)foto’s, wijzigingen aan of een review over je Dacia Dokker, Dacia Duster, Lodgy, Logan of Sandero stuur ze naar:

email mcvjournaal

Posted: 28 december 2012 in Alles over de Dacia Sandero Tags:0.9 TCe, 1.5 dCi 90, Bleu d'Azur, dacia sandero, Dacia Sandero Stepway

1 opmerking:

Freddy Van Dael zei

Heb op 27/2/015 mijn nieuwe Dacia Stepway in ontvangst mogen nemen en ben er tot op heden tevreden over. Ik woon echter in Spanje en wou een PUSSBAR of BULLBAR laten plaatsen MAAR.... het EU certificaat zou me 121 euro kosten en 80 euro aan werkuur moeten betalen en dan nog de bar bestellen in Nederland of Belgie, uiteindelijk ging dit niet door aangezien de bar in Spanje moest gekocht worden. Waarom levert DACIA geen Bullbars in Spanje en wat meer accessoirs ????? ( auto wel gekocht bij een officielle Dacia/Renault verdeler.
Wie geeft me een zinnige uitleg ?
Freddy