zondag 20 oktober 2013

Winterbanden wat moeten we hier nu mee?

Dacia Duster winterbanden 03Tekst: Ben Vroemans

Hoe u het nu draait of keert het blijft een moeilijk vraagstuk: Is het nu in België nodig om winterbanden aan te kopen of niet? Als het van Staatssecretatis voor Mobiliteit Melchior Wathelet afhangt is het niet verplicht. Hij maakte deze beslissing op 30 september bekend en steunde zich hiervoor op een onderzoek van het BIVV. In dit rapport staat te lezen dat het aantal ongevallen met letsel slechts in geringe mate worden verminderd door het gebruik van winterbanden. Tevens ging men ervan uit dat niet elke Belg zo´n tweede set banden kan betalen.

Toch is het een veelvoorkomende misvatting dat winterbanden altijd duur zijn zegt Dietmar Töpfer. Hij heeft een verleden als circuit-rijder en is tegenwoordig werkzaam als bandenexepert bij de Belgische webshop tirendo.be. Töpfer legt uit: “In ons assortiment zitten heel wat betaalbare winterbanden die een behoorlijke kwaliteit hebben. Het klopt dat het een investering vergt om een set winterbanden aan te schaffen maar gedurende de wintertijd laat je je zomerbanden aan de kant waardoor deze langer mee gaan. Het grote voordeel van Dacia is bovendien dat het merk geen vaste bandenpartner heeft. Hierdoor kun je dus eenvoudig een overstap maken naar een bandenmerk dat bij uw voorkeur past.” Het BIVV-rapport spreekt ook alleen over verkeersongevallen met letsel tijdens winterse omstandigheden. Over ongevallen met blikschade gaat het niet. Het is ergens logisch dat mensen in de zwaarste omstandigheden minder letselongevallen hebben. Bestuurders passen hun snelheid aan en laten automatisch meer afstand. Andere landen verplichten winterbanden dan wel in bepaalde omstandigheden en kunnen ook boetes geven als u geen gebruik maakt van winterbanden. Het is dus raadzaam om je hierover te informeren alvorens u naar het buitenland vertrekt met uw Dacia. Wie een leidraad wil voor een geschikte keuze voor Dacia banden kan bovendien in dit artikel van Dietmar Töpfer eens een kijkje nemen.

Dacia Duster Covasna 02

Winterbanden onderscheiden zich van zomerbanden op verschillende manieren. Een eerste belangrijk verschil is het profiel. Dit bevat grovere inkepingen die voorzien zijn van lamellen. Deze zorgen voor een uitstekende grip op natte en besneeuwde wegen. Daarnaast is de rubbersamenstelling anders bij winterbanden. Het bevat een hoger siliciuimgehalte waardoor de banden soepeler blijven bij koudere temperaturen. Reeds vanaf temperaturen onder 7 graden levert dit een voordeel op. Het hoeft dus niet te vriezen of sneeuwen opdat bestuurders het nut van winterbanden zouden kunnen ervaren. Het omgekeerde geldt ook, winterbanden gebruiken in de zomer zorgt ervoor dat ze sneller zullen slijten omdat ze dan te soepel worden. Het tijdig uitvoeren van een bandenwissel zal er dus voor zorgen dat uw banden langer meegaan.

Dacia Duster Covasna 04

Winterbanden zijn evenwel geen wondermiddel. Of u er nu voor kiest of niet, het belangrijkste blijft nog steeds het rijgedrag van bestuurders. Pas daarom steeds uw snelheid aan aan de weersomstandigheden en hou voldoende afstand.

Dacia Duster Covasna 06

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Dokker, Lodgy en Logan MCV vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2013 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier.

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

En nog veel meer Dacianieuws en foto’s ook op twitter en facebook.

Alle Dacia modellen op De Dacia Site van Nederland en België

Geen opmerkingen: