dinsdag 31 januari 2012

Brandstofverbruik in theorie en praktijk

Tip: Dick. Bron: RAI. (Klik op afbeelding voor vergroting).

De officiële Europese verbruikscijfers en het werkelijke brandstofverbruik kunnen soms behoorlijk verschillen. Oorzaak is dat de Europese verbruikstest inmiddels zo’n 30 jaar oud is en niet meer voor volledig aansluit op het moderne verkeersbeeld.

De verouderde meting houdt onvoldoende rekening met het individuele rijgedrag en de moderne autotechniek, rijomstandigheden en infrastructuur. Hieronder geven wij antwoord op veel voorkomende vragen over dit onderwerp.

Klik voor een grotere afbeeldingWaarom wijkt het praktijkverbruik van auto’s af van de officiële Europese verbruikscijfers?

De officiële Europese verbruikscijfers en het werkelijke brandstofverbruik kunnen soms behoorlijk verschillen. Oorzaak is dat rijomstandigheden van een voertuig in de praktijk zwaarder zijn dan tijdens de Europese verbruikstest. Deze test is inmiddels al zo’n 30 jaar oud en sluit niet meer volledig aan op het moderne verkeersbeeld. In de 20 minuten durende Europese testrit op een rollenbank zijn bijvoorbeeld verder verlichting, airconditioning, radio, stuurbekrachtiging en navigatiesysteem uitgeschakeld en zit er maar één persoon zonder bagage in de auto. Ook is de temperatuur in de testruimte tussen de 20 en 25 graden. Dat schrijven de regels voor.

 Een afwijking tot soms wel 45% is toch eigenlijk niet acceptabel?

Het is absoluut jammer dat de Europese verbruikscijfers vaak niet goed aansluiten bij het werkelijke brandstofverbruik. De afwijking in procenten ziet er misschien indrukwekkend uit, maar belangrijker is wat het in absolute zin scheelt, dus in aantallen liters per 100 kilometer.
Een voorbeeld ter verduidelijking. Een zuinige auto blijkt niet 4 liter/100 km maar 5 liter/100 km te rijden. Dat is een afwijking van 25 procent en een meerverbruik van 1 liter per 100 kilometer. Als we dan kijken we naar een minder zuinige auto, waarmee je niet 7,5 l/100 km maar 9 l/100 km rijdt. Procentueel gezien is dat 17 procent verschil. Beter zou je zeggen. Maar nee, want aan de pomp blijkt namelijk dat het meerverbruik in liters ten opzichte van die zuinige auto hoger ligt: per 100 kilometer heeft u 1,5 liter brandstof meer verbruikt.
Conclusie: staart u zich niet blind op percentages, maar kijk ook naar werkelijke liters. Want daar gaat het uiteindelijk om voor het milieu én voor uw portemonnee.

Waarom is er dan inmiddels geen betere Europese verbruikstest beschikbaar?

Wereldwijd werken de wetgevers en de auto-industrie hard aan een nieuwe verbruikstest. Verwacht wordt dat die tussen 2013 en 2016 beschikbaar komt. Dat duurt lang, omdat het technisch complex is om een test te ontwikkelen die wél goed aansluit bij de moderne autopraktijk en alle richtlijnen die er al bestaan. Bovendien moeten alle partijen het wereldwijd eens zijn over zo’n nieuwe test en moet deze nieuwe standaard in de hele wereld worden ingevoerd.

Hoeveel invloed heeft het rijgedrag op het werkelijke brandstofverbruik?

Brandstofverbruik 02De spreekwoordelijke ‘rechtervoet’ heeft grote invloed op het brandstofverbruik. Hard optrekken en met hoge snelheden rijden leveren direct een fors toegenomen brandstofverbruik op. Daarom is ook zoveel winst te halen met de besparende rijstijl van “Het Nieuwe Rijden”. Daarmee kunt u met gemak 10 procent brandstof besparen en heeft u ook minder slijtage aan banden en remmen. Ook andere aspecten van gedrag hebben een flinke invloed. Onnodig rijden met open ramen, ingeschakelde airco, een dakkoffer of bagage, kosten veel extra brandstof. Ook die kunnen een verschil maken van 5 tot 10 procent. Tot slot weten we dat korte ritjes relatief erg onzuinig zijn. Als u die beperkt zult u merken dat uw gemiddelde verbruik een stuk gunstiger wordt. Al met al kan het rijgedrag en het gebruik dat u van de auto maakt, een verschil maken tot wel 30 procent.
In zuinigheidswedstrijden, zoals de EcoTour van de ANWB of De Zuinigste Rijder, blijkt dat de officiële verbruiksgegevens wel gehaald kunnen worden en vaak zelfs ruim overtroffen. Zo’n competitie wordt gereden met normale auto’s, op gewone wegen. Wel natuurlijk met inzet van alle besparende mogelijkheden en met chauffeurs die goed bekend zijn met een zuinige rijstijl.

Wat is “Het Nieuwe Rijden”, en helpt dat echt om brandstof te besparen?

Als u rijdt volgens de efficiënte rijstijl van Het Nieuwe Rijden, bespaart u al gauw 10% brandstof. Kenmerken zijn onder meer: vroeg opschakelen naar een hogere versnelling, gelijkmatig rijden en goed anticiperen. Behalve goed voor het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot, heeft Het Nieuwe Rijden ook positieve effecten op de uitstoot van overige emissies, de verkeersveiligheid, ongevalschades, comfort, ziekteverzuim, het onderhoud van voertuigen, de levensduur van voertuigcomponenten en op geluidhinder. Het antwoord is dus volmondig: ja!
U leest er alles over op www.hetnieuwerijden.nl

Helpt al die moderne brandstofbesparende technologie dan wel?

Zeker weten, want moderne auto’s zijn gemiddeld een stuk zuiniger dan vergelijkbare auto’s van vroeger. Daarbij bieden zij veel meer ruimte, comfort en vooral veiligheid. Dat het daardoor toegenomen gewicht niet terugkomt in een hoger brandstofverbruik, kunnen we toeschrijven aan de snel ontwikkelende brandstofbesparende autotechniek.
Veel ervan in is onder de motorkap ingebouwd, maar ook aan boord is assistentie beschikbaar. Zoals een schakelindicator die aangeeft wanneer u het best van versnelling kunt wisselen en een boordcomputer die aanschouwelijk maakt hoe uw rijstijl het verbruik beïnvloedt. Die hulp vergt wel wat gewenning en komt onder wisselende omstandigheden ook wisselend uit de verf. Een start-stopsysteem (motor schakelt automatisch uit bij stilstand en start weer bij wegrijden), komt natuurlijk vooral tot z’n recht bij een rit met veel stilstaan en optrekken. Dus in de stads- en fileverkeer. Cruise control is juist weer vooral nuttig wanneer u gelijkmatig kunt doorrijden.

Maar er zijn toch nu ook al wel alternatieve bronnen met verbruiksgegevens?

Brandstofverbruik 01Er bestaat maar één officiële Europese verbruikstest. Daarvoor is dus geen alternatief. Maar er zijn wel diverse bronnen waaruit u kunt putten om achter realistische verbruikscijfers te komen.
Natuurlijk kan uw autobedrijf u vertellen in welke brandbreedte het praktijkverbruik zal vallen. En de ANWB heeft in haar EcoTest een flink aantal auto’s beoordeeld op diverse milieuaspecten, waaronder het brandstofverbruik. Dat laatste is ook steevast onderwerp in elk testverslag van autojournalisten. Maar voorzichtigheid met hun testverbruiken is wel op zijn plaats. Want zij geven het gemiddelde verbruik over de gehele testduur weer, waarbij ook acceleratiemetingen en het bepalen van topsnelheid en weggedrag zijn meegenomen. Dat is verre van representatief voor de werkelijkheid. Tot slot zijn er enkele sites waarop het praktijkverbruik van een grote groep auto’s wordt bijgehouden. Een daarvan is ontwikkeld door tankpassenbedrijf Travelcard, waarbij het gaat om zo’n 250.000 zakelijk gereden auto’s. De resultaten daarvan geven wel een indicatie, maar met directe doorvertaling naar het totale wagenpark van 8 miljoen, met vooral particulier gereden auto’s, moeten we voorzichtig zijn.
Geen van die bronnen geeft dus spijkerharde informatie, want daarvoor hangt uw specifieke verbruik te sterk samen met uw rijstijl en de rijomstandigheden die u tegenkomt. Bent u een Nieuwe Rijder, rijdt u doorgaans alleen of met een gezin, veel in de stad en file of juist voornamelijk op snelwegen, vindt u 100 kilometer per uur een mooie snelheid of rijdt u toch meest 120? Die factoren maken dat u met een auto die volgens de Europese test 1 liter op 22 kilometer verbruikt, waarschijnlijk zult uitkomen in de bandbreedte van 1 op 16 tot 1 op 20. Evengoed zal een ‘zuinigheidsfanaat’ u trots vertellen dat hij of zij wel eens 1 op 25 haalt. Wat zeker geen bluf hoeft te zijn, want dan heeft kennelijk alles positief meegespeeld. 

In de praktijk wordt bij verbruik ook wel gesproken van “fabrieksopgave”, waarom geven fabrikanten eigenlijk niet zelf een realistisch praktijkverbruik op?

De officiële cijfers worden in de praktijk ook wel “verbruik volgens fabrieksopgave” genoemd. Eigenlijk is dat niet correct, omdat autofabrikanten er geen enkele invloed op hebben. De automerken vermelden in hun voorlichtingsmateriaal enkel wat het resultaat van de Europese verbruikstest is. Daartoe zijn zij door Europese regels ook verplicht. Zij mogen niet in plaats daarvan eigen verbruiksmetingen vermelden.
Europa ontwikkelde de verbruikstest om een objectieve vergelijking van het brandstofverbruik tussen auto’s mogelijk te maken. Die test is voor heel Europa gelijk en is onderdeel van de goedkeuringsprocedure waarmee auto’s tot de weg worden toegelaten. Europa ziet de test dan ook als een middel om eerlijke concurrentie tussen automerken te waarborgen en eigenlijk niet om er consumenteninformatie uit af te leiden.

Wíl de autobranche eigenlijk wel goede voorlichting geven aan autokopers?

De autobranche hecht sterk aan goede en volledige informatie over alle aspecten van hun producten. Dus zeker ook over het brandstofverbruik. Maar voorlopig kunt u alleen “appels met appels” vergelijken aan de hand van de Europese verbruikstest en het Nederlandse systeem van energielabels. Met dat laatste kunt u de relatieve zuinigheid van de auto in zijn grootteklasse herkennen (dus hoe goed ‘scoort’ een auto ten opzichte van vergelijkbare auto’s).

Wat is de relatie tussen de energielabels, het energie-etiket en de Europese verbruikstest?

In Europa worden diverse methoden gebruikt voor de bepaling van energielabels. Het Nederlandse systeem werkt met een relatieve klassenindeling. Hierbij wordt de CO2-uitstoot (in gram per kilometer) van een auto vergeleken met de gemiddelde CO2-uitstoot van andere net zo grote auto’s. Deze relatieve zuinigheid wordt vervolgens vertaald in energielabels van A tot G. Daarbij staat A staat voor de grootste relatieve zuinigheid in zijn klasse en geeft G aan dat de auto vergelijkenderwijs minder zuinig is.
Het toepasselijke energielabel en de Europese verbruikscijfers worden vermeld in de informatie bij elke auto, bijvoorbeeld in het Brandstofverbruiksboekje en op het energie-etiket dat u in de showroom bij elke auto aantreft.
Uitgebreide informatie over de energielabels kunt u vinden op www.energielabel.nl/auto.

Is het wel terecht dat zuinige auto’s belastingvoordeel krijgen? 

Dat er verschillen kunnen zijn tussen de officiële Europese verbruikscijfers en het werkelijke brandstofverbruik is bekend. Maar dat doet er niet aan af dat auto’s die het zuinigst uit de Europese verbruikstest komen, ook in de praktijk de meest zuinige auto’s zijn. Of en in welke mate de aankoop en het gebruik van die auto’s via de belastingen wordt gestimuleerd, is een politieke keuze.
De Europese landen hebben onderling afgesproken om de autobelasting meer te baseren op CO2-uitstoot. Ook Nederland is dit aan het doen, wat wil zeggen dat in de toekomst steeds meer zal gelden dat zuinige auto´s minder belasting betalen dan onzuinige auto´s. Dit is goed voor het milieu en het helpt Nederland om aan de internationale afspraken over CO2-reductie te voldoen.

Aan welke eisen qua zuinigheid moeten auto´s in Europa in de toekomst voldoen?

Europese aanpak eist dat auto’s vanaf 2012 gemiddeld niet meer dan 130 gram CO2 per kilometer uitstoten. Nog eens 10 gram verlaging per kilometer moet komen van aanvullende maatregelen als zuiniger airco's, energiezuinige banden en het gebruik van biobrandstoffen. In 2020 mag de gemiddelde uitstoot zelfs niet meer zijn dan 95 gr/km.
Bij het terugdringen van de CO2-uitstoot willen autofabrikanten natuurlijk wel het comfort in auto´s behouden en de veiligheid verder vergroten. Daarom is de auto-industrie hard aan de slag met bijvoorbeeld kleinere maar wel krachtige motoren (‘downsizing’) en gewichtsverlaging door lichter construeren met behulp van zeer sterke kunststoffen en nieuwe metalen.
De Europese aanpak van reductie van CO2-uitstoot is door het Europese parlement vastgelegd in Verordening (EG) Nr. 443/2009 . Klik. 

Brochure  milieulabels van alle auto’s voor 2012: Klik.

autoverkopen eu 0811 02

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

____________________________________________________________

Posted: 31 januari 2012 in Diversen
Tags: brandstofverbruik, Dacia, milieulabel

maandag 30 januari 2012

Dacia Sandero Cross… en dat is drie !

Foto’s: Uul.

Dacia Sandero Cross 11Enige tijd geleden werd Uul aangesproken door de eigenaar van een naast hem geparkeerde Dacia Sandero die de aanpassingen aan de Dacia Sandero van Uul wel erg fraai vond en vroeg waar hij dat had laten doen.

Ongeveer een maand later kwam Uul dezelfde Dacia Sandero weer tegen en ook deze Dacia Sandero was veranderd in een heuse Dacia Sandero Cross.

De Dacia Sandero Cross is een aardige variant op de normale Dacia Sandero.

Eigenlijk is Dacia Sandero Cross een variant die een beetje tussen de normale Dacia Sandero en de Dacia Sandero Stepway in zit.

Zo’n Dacia Sandero Cross is redelijk uniek, er zijn (vermoedelijk) slechts drie exemplaren in Nederland en nergens anders in Europa verkrijgbaar.

De eerste Dacia Sandero Cross is van Frank en Tom en stamt uit begin 2009.

De tweede Dacia Sandero Cross is van Uul en stamt uit begin 2010.

Dacia Sandero Cross 09

Dacia Sandero Cross 10

Update 2 februari 2012: Ook de vierde Dacia Sandero Cross is aangetroffen, een goed voorbeeld doet dus volgen. (foto Uul).

Dacia Sandero Cross 12

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

____________________________________________________________

Posted: 30 januari 2012 in Alles over de Dacia Sandero, Sidebars, velgen, tuning
Tags: dacia sandero, dacia sandero cross, dakrails, sidebars, sidesteps

vrijdag 27 januari 2012

Pimpen Dacia… euh… Renault Twingo

In dit artikel hebben we al kennis kunnen maken met de nieuwe Renault Twingo van Kees.

Daarin vertelde hij dat hij zijn nieuwe aanwinst nog verder zou verfraaien, bij deze de foto’s van het bestickeren van zijn Renault Twingo. Overigens lukt dit natuurlijk ook prima bij een witte Dacia Sandero

Hoewel je het in principe zelf zou kunnen doen is de kans op vouwen en/of blaasjes in het materiaal groot, dus het is niet onverstandig om dat bestickeren aan een vakman over te laten.

Overigens is de Renault Twingo daarmee nog lang niet klaar.

Er zijn zelfs geruchten dat Kees de Renault emblemen wil vervangen door Dacia emblemen, zodat je toch het echte Dacia gevoel niet kwijt raakt in dit neefje van de Dacia Sandero.

Klik voor een vergroting op de foto.

Renault Twingo Cornelis 10 Renault Twingo Cornelis 11
Renault Twingo Cornelis 09 Renault Twingo Cornelis 08
Renault Twingo Cornelis 07 Renault Twingo Cornelis 06

 Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

____________________________________________________________

Posted: 27 januari 2012 in Sidebars, velgen, tuning
Tags: bestickeren, dacia sandero, renault twingo

dinsdag 24 januari 2012

Dacia Sandero op LPG

Als je meer dan 10.000 kilometer op jaarbasis rijdt is de Dacia Sandero 1.2 LPG een prima optie. Net zo duur (goedkoop) als de hele kleintjes zoals de Peugeot 107, Fiat 500 of de Suzuki Alto, maar dan wel met de ruimte van een VW Golf of een Opel Astra.

Dacia Sandero LPG 07

Door de lage CO2 uitstoot heeft de Dacia Sandero 1.2 LPG een schoon A label.

Dacia Sandero LPG 01

De gastank zit onder de auto je heb dus geen verlies aan bagageruimte.

Dacia Sandero LPG 03

De Dacia Sandero 1.2 LPG is verkrijgbaar in Ambiance en Lauréate uitvoering.

Dacia Sandero LPG 02

De Dacia Sandero 1.2 LPG heeft een CO2 uitstoot van slechts 122 gram.

Dacia Sandero LPG 04

Voor de Aniversare uitvoering betaal je € 10.490 en de Lauréate gaat voor € 10.990 over de toonbank.

Je betaalt voor de LPG uitvoering dus slechts 500 euro extra.

Dacia Sandero 1200 cc LPG motor

De gastank heeft een inhoud van 34 liter en het gemiddelde gebruik op LPG bedraagt 1 op 14.

Een complete brochure vindt je Hier.

Dacia Sandero LPG 08

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

zaterdag 21 januari 2012

Best bewaarde geheim: Dacia City 2014

Een aantal jaren/maanden geleden werd er door de media veel gespeculeerd over de komst van de Dacia City, maar deze geruchten werden door Dacia altijd categorisch ontkent en mede door de aandacht voor de Dacia Lodgy en de Dacia Logan II werd er de laatste maanden weinig aandacht meer geschonken aan een mogelijke komst van een kleine Dacia: de Dacia City.

Zie ook deze artikelen:

Maar volgens het Franse Autoblad Auto Plus gaat de Dacia City er toch echt komen en wel in 2014.

Na de lancering van de Dacia Lodgy in Geneve en de lancering van de nieuwe Dacia Logan II in Parijs is het in 2014 tijd voor de komst van het best bewaarde geheim van Dacia: De geheel nieuwe Dacia City. De reden is de EU verplichting om na 2012 de gemiddelde CO2 uitstoot gemeten over alle modellen terug te brengen onder de 130 gram.

Maar natuurlijk zal ook de lancering van bijvoorbeeld de VW Up een rol spelen bij de ontwikkeling van de Dacia City.

De Dacia City zal geleverd worden met de nieuwe 0.9 3 cilinder H4 motor met een CO2 uitstoot onder de 95 gram.

Dacia City 01

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

____________________________________________________________

Posted: 21 januari 2012 in Algemeen Dacianieuws
Tags: CO2 uitstoot, dacia city, Dacia Lodgy, Dacia Logan II, H4 motor

woensdag 18 januari 2012

Europese autoverkopen 2011

Hoewel de Europese automarkt iets kromp, viel de schade uiteindelijk mee, de daling bedraagt minder als 2%.

In totaal werden er in 2011 in Europa 13.111.209 auto’s verkocht.

Van de grote automarkten in Europa groeide alleen in Duitsland de autoverkopen met +9%. Alle andere grote automarkten boekten verlies, Spanje –19%, Italië en het Verenigd Koninkrijk –11% en Frankrijk –2%.

Dacia op transport 01

Landen

Van de kleinere automarkten deden in 2011 vooral Letland +78%, Estland +74% en Litouwen +64% het heel goed, ook Nederland doet het heel aardig met groei van +15%.

Minder goed doen Griekenland en Portugal het met –31%.

Dacia Sandero Stepway 01

Merken

Volkswagen is verreweg het populairste merk in Europa en groeide in 2011 opnieuw met 7,5%, ook BMW doet het goed met een groei van 7,6%. Peugeot en Renault verkochten zo’n 9% minder auto’s als in 2010.

De andere stijgers zijn Nissan +13,5%, Volvo +11,2%, Hyundai +10,4% en Suzuki +10%.

Minder voor de wind ging het in 2011 Mazda –25,5%, Honda –20,1% en Fiat –12,1%.

 

Dacia Logo en modellenDacia

Voor het eerst sinds jaren boekt ook Dacia over 2011 een negatief resultaat –5%.

De spectaculaire verkopen van de Dacia Duster maakt echter veel goed, in totaal zijn er in 2011 161.000 Dacia Dusters verkocht en dat is maar liefst 47% van de totale productie.

In totaal zijn er in 2011 343.000 Dacia’s verkocht iets minder als in het topjaar 2010.

Omzetten per land:

Frankrijk 94.000 Spanje 16.000
Duitsland 44.000 België 15.000
Italië 27.000 Polen 7.000
Turkije 21.000 Zwitserland 6.000
Algerije 19.000 Oostenrijk 6.000

In Nederland zijn er in 2011 slechts 4.628 Dacia’s verkocht.

Dacia Duster in actie 08

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

maandag 16 januari 2012

Ruitensproeier Dacia - Meer Powerrrrr....

(Foto's: Wim)

Bij (vooral) de Dacia Logan MCV duurt het nogal lang voor je water krijgt op de sproeier voor de achterruit.

Dit is simpel op te lossen door een terugslagventiel te plaatsen.

Voor het werk en de kosten hoef je het niet te laten.

Het ventiel kost ongeveer 5 euro (bestelnummer 77-00-826-561) en is verkrijgbaar bij iedere Renault dealer.

Het inbouwen duurt nog geen 5 minuten.

Natuurlijk is deze inbouw ook geschikt voor de Dacia Duster en de Dacia Sandero (Stepway).

Ruitensproeier Dacia 01

Ruitensproeier Dacia 02

Ruitensproeier Dacia 03

Ruitensproeier Dacia 04

Ruitensproeier Dacia 05

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

zaterdag 14 januari 2012

Auto Salon Brussel 2012

Auto Salon Brussel 2012 04Op dit ogenblik is de Auto Salon in Brussel aan de gang.

Het is niet de belangrijkste autobeurs in Europa (vergelijkbaar met de AutoRAI) dus echte primeurs zijn er niet te zien.

Toch is deze Auto Salon Brussel 2012 zeker de moeite van het bezoeken waard, bijna alle grote merken zijn aanwezig en natuurlijk is ook Dacia van de partij.

Het grote nieuws van Dacia dat komt pas in Geneve maar alle huidige modellen stonden er, met als blikvanger de Dacia Duster No Limit. Ook een matzwarte uitvoering van de Duster trok de aandacht.

België is tegenwoordig voor Dacia een belangrijke markt, daar waar de verkopen van Dacia in Nederland op hun retour zijn, stijgen ze in België gestaag en worden er jaarlijks meer Dacia’s verkocht, alleen al in 2011 waren dat er bijna 14.000 stuks (in Nederland slechts 4600). Geen wonder dat de aandacht van Dacia zo langzamerhand van Nederland naar België verschuift.

De Auto Salon in Brussel is nog tot en met 22 januari te bezoeken.

Nissan is er met een race uitvoering van de Nissan Leaf en Renault toont onder meer de vernieuwde Renault Scénic.

De foto’s:

Auto Salon Brussel 2012 01

Auto Salon Brussel 2012 08

Auto Salon Brussel 2012 02

Auto Salon Brussel 2012 03

Auto Salon Brussel 2012 05

Auto Salon Brussel 2012 09

Auto Salon Brussel 2012 06

Auto Salon Brussel 2012 10

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

____________________________________________________________

Posted: 14 januari 2012 in Algemeen Dacianieuws
Tags:autobeurs, Dacia Duster, Dacia Duster No Limit, Nissan Leaf, renault scénic

donderdag 12 januari 2012

Dacia – de betrouwbaarste auto

Bron: test-aankoop

Uit een groot onderzoek bij abonnees van consumentenbladen in Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje blijkt dat Dacia de meest betrouwbare auto is van dit moment.

Waar Dacia in een vorig onderzoek nog op de derde plaats stond, is hij nu zowel Honda als Toyota voorbij.

Opnieuw bewijst Dacia dat goedkoop en betrouwbaar wel degelijk hand in hand kunnen gaan.

Bebas kijk op daciameeting 07

De uitslag bij de merken:

  • 1. Dacia
  • 2. Honda
  • 3. Kia
  • 4.Toyota
  • 5. Subaru

Pech en onderhoud

Van de ondervraagde automobilisten heeft 8% pech tijdens de garantie periode en 19% tijdens de tijd dat ze in het bezit van het voertuig zijn. Veel pechgevallen hadden te maken met falende elektronica.

Bij Dacia (Sandero) zijn er geen pechgevallen, wel enkele (3%) reparaties aan remmen en brandstofsysteem.

De onderhoudskosten bedroegen gemiddeld 400 euro. Het goedkoopst in onderhoud zijn Honda en Skoda 260 euro, voor BMW en Mercedes boven de 500 euro per jaar.

3e meeting 02

De uitslag bij de modellen:

plaats model betrouwbaarheidspercentage
1 Toyota Prius 1800 Hybrid 99,3
2 Renault Scénic 1500 D 98,2
3 Dacia Sandero 1500 D 98,0
18 Dacia Logan MCV 1500 D 94,0
188 Renault Espace 2200 D 39,7

 

Grand pique-nique Dacia 2011 07

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

____________________________________________________________

Posted: 12 januari 2012 in Algemeen Dacianieuws
Tags:betrouwbaarheidsonderzoek, Dacia, dacia logan mcv, dacia sandero

dinsdag 10 januari 2012

Dacia Airbags - de werking

Bron: Wikipedia - Foto's: Wim

Een airbag (Automotive Inflatable Restraint bag), ook wel luchtkussen, veiligheidskussen, plofzak of plofkussen genoemd, is een beschermend kussen dat vooral in auto's is gemonteerd. Als men een auto-ongeluk krijgt wordt het luchtkussen automatisch opgeblazen en wordt bijvoorbeeld het hoofd beschermd tegen enig letsel. Het eerste autoluchtkussen werd in 1971 gemaakt, in 1940 bestond er al een luchtkussen voor in het vliegtuig, dit was echter geen groot succes.

Het airbagsysteem van een auto is opgebouwd uit diverse componenten. Het regelapparaat is een computer die verbonden is met sensors (voelers) en actuators (doeners). Om bescherming van de voertuiginzittende te waarborgen wordt er tijdens de rit continu gemeten. Afhankelijk van de gemeten waarde uit de sensors zal er een berekening plaatsvinden. De berekende waarde bepaalt dan of het om een ongeval gaat of dat er bijvoorbeeld over een stoepje wordt gereden. De grenswaarde is vastgelegd in het regelapparaat en is bepalend voor de activering van de airbags (actuators). Bij nieuwe modellen airbag-systemen wordt ook bepaald welke airbag ontplooid wordt en in sommige gevallen zelfs met hoeveel kracht.

Airbags Dacia 02

Lijst met sensors:

  • Vertragingssensors
  • Druksensors
  • Sensor zitplaatsherkenning

Lijst met actuators:

  • Airbags
  • Gordelspanners

In moderne auto's communiceren de regelapparaten met elkaar. Ieder regelapparaat heeft zijn eigen functie, maar maakt soms ook gebruik van de meetwaarden uit de andere regelapparaten. Deze communicatie vindt plaats via de ringleiding, die beter bekend staat als de canbus. Op deze canbus worden de signalen binair verzonden en ontvangen. Zodra het airbagsysteem, aan de hand van zijn gemeten waarde, besluit om de airbags te activeren zullen er uit veiligheidsoverweging ook een aantal signalen verzonden worden.

Het opblazen van de airbag na activering moet zeer snel kunnen gebeuren, daarom wordt de airbag opgeblazen door in de luchtzak een explosieve stof te laten reageren. Deze stof wordt ontstoken door een klein en zeer snel werkend gloei-element. Door deze ontploffing wordt de airbag zeer snel gevuld met de gassen die de explosie veroorzaakt.

Lijst met mogelijke signalen voor andere regelapparaten:

  • Motor uit (motorregelapparaat)
  • Deuren van slot af (comfortregelapparaat)
  • Waarschuwingslichten aan (boordnetregelapparaat)
  • Claxon aan (boordnetregelapparaat)

Een airbag is niet bedoeld als vervanging voor autogordels, het is slechts een aanvulling. Indien autogordels niet gedragen worden kan een airbag het letsel vergroten bij een ongeval.

Airbags werken op basis van een zeer snelle en krachtige ontplooiing. De kracht hiervan kan fataal letsel veroorzaken indien geen autogordels gedragen worden. Moderne airbag systemen kunnen herkennen of autogordels gedragen worden. Normaal gesproken moet een inzittende minimaal 25 cm van een (niet-ontplooide) airbag verwijderd blijven om verwonding tijdens een ongeval te voorkomen. Door het opblazen van de airbags kunnen verwondingen ontstaan zoals schaafwonden, gehoorbeschadiging, hoofdverwondingen, oogbeschadiging en botbreuken in neus, armen en vingers. Het roken van een pijp in een auto is vaak dodelijk als de airbags geactiveerd worden, de pijp wordt met kracht de keel in gedrukt waardoor verstikking kan volgen. Dit wordt dan ook ten strengste afgeraden.

Het plaatsen van een baby in een draagbaar babystoeltje (maxi-cosy) op een zitplaats met airbags wordt afgeraden tenzij de airbags uitgeschakeld kunnen worden. Bij activatie wordt het babystoeltje namelijk gekanteld en kan de baby stikken of verwondingen oplopen.

Na een ongeval dienen niet-ontplooide airbags met enige voorzichtigheid behandeld te worden. De kracht van een airbag is zeer groot en kan letsel toebrengen aan een persoon die zich in het pad van de airbag bevindt maar niet in de autogordel in de stoel zit. Indien er nog een slachtoffer in het voertuig aanwezig is zal de brandweer een speciale hoes om het stuur aanbrengen om bij een niet-bedoelde activatie het slachtoffer en de hulpverleners te beschermen.

Airbags Dacia 01

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

maandag 9 januari 2012

Korte review Dacia Sandero 1.2 16v

Tekst en foto: Ed.

Mijn Dacia Sandero Laureate 1.2 Gris Basalte Metalic is deze maand 1 jaar
oud.

Ik haalde hem 4 januari 2011 op bij mijn dealer De Zeeuw in Delftgauw.

Ik heb er inmiddels 10.000 km op zitten en ben erg tevreden over mijn Dacia Sandero.

Ik heb het afgelopen jaar probleemloos gereden in mijn Dacia Sandero, dus ben ik een tevreden klant.

In de regio van Rijswijk zie je toch steeds meer nieuwe Dacia's rond rijden.
De Dacia Duster ga je ook steeds meer zien.

Mijn volgende auto zal zeker weer een Dacia worden !

Dacia Sandero Ed 01

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

vrijdag 6 januari 2012

Dacia Sandero Cross

(foto's Uul)

Naar aanleiding van dit artikel op de site heeft ook Uul besloten om dakrails op zijn Dacia Sandero te laten monteren.

Dacia Sandero Cross 01

Op de foto's is het resultaat van de deze cosmetische ingreep goed te zien.

Dacia Sandero Cross 02

Een prachtige, unieke Dacia Sandero Cross.

Dacia Sandero Cross 03

Het tweede exemplaar van de Sandero Cross die in Nederland rond rijdt.

Dacia Sandero Cross 04

Noot:

In eerste instantie was de montage van de dakrails niet helemaal volgens plan verlopen. Maar dat is een week later door de Firma Bestcarstyling naar tevredenheid opgelost.

Dacia Sandero Cross 05

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.