zondag 9 januari 2011

Dacia is Goud voor Dacia

Bron: Leidsch Dagblad. Tip: John

renault daciaVoor het Renault concern is Dacia van groot belang, het is namelijk de fabriek die voor het concern de meeste winst maakt.

De winsten van Dacia worden door Renault-Nissan gebruikt voor de ontwikkeling van de elektrische auto’s.

Inmiddels heeft Renault een belang van 43% in Nissan en 25% in Avtovaz (Lada), maar de beste overname was die van Dacia.

Het aandeel van Dacia is van 4% in 2004 gestegen naar 28% in 2010. De winst die Dacia maakt is echter het dubbele als die van Renault.

Ondanks dat de verkopen in Europa voor de meeste merken dalen, stijgen die van Dacia nog steeds.

renault dacia 01

Inmiddels hebben de “budget” auto’s van Dacia de halve wereld veroverd. In Frankrijk heeft Dacia inmiddels een marktaandeel van 5%. De nieuwe Dacia Duster is wereldwijd een regelrechte hit.

Ook blijkt de goedkope Dacia uiterst betrouwbaar te zijn, volgens het consumentenblad Que Choisir heeft 93% van de bezitters nog nooit een mankement aan de auto gehad en dat een veel betere score dan bijvoorbeeld BMW.

renault dacia 02

Carlos Ghosn (directeur Dacia) verwacht in 2011 390.000 dacia’s te produceren en 2015 moeten dat er 500.000 exemplaren zijn.

Inmiddels heeft Renault 4 miljard geïnvesteerd in een serie van acht elektrische modellen. De eerste daarvan is de Nissan Leaf (auto van het jaar 2011) met een actieradius van 175 kilometer en een prijs van rond de 30.000 euro.

Renault-Nissan denkt in 2015 500.000 elektrische auto’s te kunnen verkopen, inderdaad net zoveel als er “winstgevende” Dacia’s gebouwd zullen worden.

renault dacia 03                
Zo internationaal is Dacia, een Dacia Logan als Nissan Aprio in Zuid Amerika.


Meer algemeen Dacia autonieuws vindt je Hier.
Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV vindt je Hier.
Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vindt je Hier.
Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vindt je Hier.
Alle prijzen en specificaties 2011 vindt je Hier.
Heel veel tips, trucs en techniek vindt je Hier en alles over tuning Hier.

Geen opmerkingen: